De la Gutenberg la internet. O istorie a Bibliei în era tiparului

De la Gutenberg la internet. O istorie a Bibliei în era tiparului
Pret: 
59,00 lei (-20,00%)
47,20 lei
TVA Inclus
În stoc (3 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Ratio et Revelatio
An aparitie: 
2022
Nr. pagini: 
368
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-9659-42-7

Liana Lupaș (n. 1940), reputat filolog clasic. Între 1962 și 1984 a lucrat la Institutul de Lingvistică din București al Academiei Române. Teza de doctorat, publicată în 1972 sub titlul Phonologie du grec attique, a primit de la Academie premiul Timotei Cipariu.

În 1981 a publicat, împreună cu Zoe Petre, comentariul la piesa lui Eschyl Cei Șapte împotriva Tebei. Lucrarea a apărut la Editura Academiei în colaborare cu editura franceză „Les Belles Lettres”.

În 1984 a emigrat la New York, unde locuiește și acum. După un Master în Library Services, la Universitatea Columbia (1990), a fost angajată de Societatea Biblică Americană pe postul de curator al colecției de Scripturi în anul 1991, unde a continuat să lucreze pînă la pensionare, în 2016.

În 2011, la împlinirea a 400 de ani de la publicarea traducerii cunoscute drept King James Bible, a organizat o expoziție și a publicat catalogul acesteia, precum și 15 broșuri pe aceeași temă.

 

În calitatea mea de „Curator al Colecției de Scripturi”, am făcut cunoștință cu toate cărțile din colecția mea și m-am împrietenit cu fiecare în parte. Am adăugat la fondurile existente în jur de 13.000 de publicații noi și am acceptat, cu durere în suflet, să trimit în Brazilia 11.000 de dublete și retipăriri. Am organizat expoziții și am publicat cataloage și broșuri. Cu timpul, am înțeles că aveam în colecție aproape toate cărțile pe care ar trebui să le menționeze o istorie a Bibliei în epoca tiparului și că experiența pe care o acumulasem m-ar putea ajuta să redactez o narațiune coerentă. Textul de față este, în același timp, un dar pe care vreau să-l fac cărților mele, în momentul în care mă despart de ele, și o încercare de a vorbi despre ele compatrioților mei, în limba mea maternă. Ar fi cu neputință să menționez fiecare carte sau fiecare  limbă. Voi încerca să amintesc cît mai multe și alegerea mea va fi, fără îndoială, subiectivă. Mă voi opri cu precădere asupra edițiilor care conțin măcar un Testament, dacă nu chiar textul integral al Bibliei, și voi încerca să ilustrez și răspîndirea geografică a traducerilor făcute de misionarii creștini. (Liana Lupaș)

 

 

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Noul Testament de la Alba Iulia (1648) și Reforma. Studiu istorico-filologic

Reforma protestantă a modelat decisiv spațiul religios, cultural și politic al Europei Apusene. Deși tributari surselor clasice și patristice, reformatorii le-au reinterpretat critic, în funcție de propriul context, formulând răspunsuri noi la întrebările și problemele specifice secolului al XVI-lea.

+ info
Ludovico Gritti. Un prinț venețian în Transilvania în serviciul lui Soliman Magnificul

   Format în condiții și împrejurări complexe, printr-un proces care a debutat prin înfrângerea regatului Ungariei la Mohács în anul 1526, principatul semiautonom al Transilvaniei, aflat sub suzeranitate turcească, a jucat un rol important în Europa Centrală și de Răsărit timp de un veac și jumătate.
Au existat și există, din fericire, preocupări ale istoricilor de-a înțelege, pe baza izvoarelor documentare studiate și interpretate, condițiile politice, militare, economice și culturale care au favorizat geneza acestui stat succesoral regatului angevin.

+ info
Ucraina fermecătoare

   Această carte conține 100 de articole fascinante despre cele mai vii simboluri ale Ucrainei – de la cele oficiale, cum ar fi simbolurile naționale, emblema și steagul național, până la cele populare, precum borșul și horilka; principalele orașe ucrainene, personalități istorice remarcabile, cele mai populare feluri de mâncare ale bucătăriei naționale, produse de artizanat, frumuseți naturale și realizări în domeniul științei și tehnologiei.

+ info
101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist

Istoriografia carcerală s-a îmbogățit cu un nou volum dedicat memoriei foștilor deținuți politic care au suferit în temnițele Gulagului românesc. Autoarea, în această primă etapă a amplului său proiect de redactare a unui dicționar, a reușit să creioneze 101 medalioane ale unor bihoreni care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste, care au cunoscut deportările, prigoana și alte forme de represiune ale regimului de sorginte sovietic.

+ info