Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII

Reforma la români. Un fenomen de transfer cultural în secolele XVI-XVII
Autori: 
Pret: 
59,00 lei (-20,00%)
47,20 lei
TVA Inclus
În stoc (4 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Ratio et Revelatio
An aparitie: 
2021
Nr. pagini: 
440
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-9659-36-6

După mijlocul secolului al XVIII-lea, informațiile referitoare la comunitățile reformate românești dispar. Reforma românească fiind un fenomen prin excelență transcultural, nu a putut rezis­ta decît într-un mediu multicultural și bilingv. Datorită presiu­nii catolice venite din partea unui imperiu puternic și pragma­tic, precum și a emergenței, în secolele XVIII-XIX, a curentelor naționaliste etnico-lingvistice, comunitățile româno-maghiare bilingve cu identități multiple au ajuns la răscruce: preoții și credincioșii care se simțeau mai aproape de calvinism s-au ma­ghiarizat și au rămas reformați, iar cei care au vrut să-și păstreze identitatea românească s-au făcut în mare parte uniți. În ciuda acestui fapt, impactul Reformei a avut un rol catalizator (chiar dacă într-o măsură mai mică decît greco-catolicismul) în occi­dentalizarea și modernizarea gîndirii românești din Transilva­nia și Ungaria. De asemenea, Reforma a avut un rol hotărîtor în dezvoltarea limbii și literaturii române, precum și în introduce­rea limbii române în discursul religios. (Autorul)

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Noul Testament de la Alba Iulia (1648) și Reforma. Studiu istorico-filologic

Reforma protestantă a modelat decisiv spațiul religios, cultural și politic al Europei Apusene. Deși tributari surselor clasice și patristice, reformatorii le-au reinterpretat critic, în funcție de propriul context, formulând răspunsuri noi la întrebările și problemele specifice secolului al XVI-lea.

+ info
Ludovico Gritti. Un prinț venețian în Transilvania în serviciul lui Soliman Magnificul

   Format în condiții și împrejurări complexe, printr-un proces care a debutat prin înfrângerea regatului Ungariei la Mohács în anul 1526, principatul semiautonom al Transilvaniei, aflat sub suzeranitate turcească, a jucat un rol important în Europa Centrală și de Răsărit timp de un veac și jumătate.
Au existat și există, din fericire, preocupări ale istoricilor de-a înțelege, pe baza izvoarelor documentare studiate și interpretate, condițiile politice, militare, economice și culturale care au favorizat geneza acestui stat succesoral regatului angevin.

+ info
Ucraina fermecătoare

   Această carte conține 100 de articole fascinante despre cele mai vii simboluri ale Ucrainei – de la cele oficiale, cum ar fi simbolurile naționale, emblema și steagul național, până la cele populare, precum borșul și horilka; principalele orașe ucrainene, personalități istorice remarcabile, cele mai populare feluri de mâncare ale bucătăriei naționale, produse de artizanat, frumuseți naturale și realizări în domeniul științei și tehnologiei.

+ info
101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist

Istoriografia carcerală s-a îmbogățit cu un nou volum dedicat memoriei foștilor deținuți politic care au suferit în temnițele Gulagului românesc. Autoarea, în această primă etapă a amplului său proiect de redactare a unui dicționar, a reușit să creioneze 101 medalioane ale unor bihoreni care au trecut prin calvarul închisorilor comuniste, care au cunoscut deportările, prigoana și alte forme de represiune ale regimului de sorginte sovietic.

+ info