Monografia Examenul psihic a dr. Rodica Jeican, constituie o premieră în literatura psihiatrică românească, o autentică reevaluare a importanței investigației psihice a suferințelor psihiatrice, sufocată în prezent de aplicarea chestionarelor diagnostice structurate, semistructurate… Sub influența cărții reputatului psihiatrului american Shawn Christopher Shea Psychiatrie Interviewing. The art of Understanding, autoarea ne propune o prezentare exhaustivă a „banalului”, „marginalizatului” examen psihic, dintr-o analiză sistemică a pacientului. Bolnavul este el însuși un sistem fiziologic, psihologic, permițând ca examenul psihic să fie abordat prin prisma unor analize sistemice în care acesta funcționează: sistemul de grup, sistemul dual și societal. Analiza sistemică diferă de la o boală psihică la alta.
Monografia Examenul psihic este structurată în trei părți. În partea întâia ni se prezintă conceptele de normalitate și boală psihică, relația medic-pacient, examenul psihic din perspectiva intercomunicării, diagnosticul în psihiatrie, percepția bolii psihice în societate.
În partea a II-a ne este expus examenul psihic în mod detaliat, sistematic. Dialogul intercomunicării este prezentat pe etape, punându-se accent pe rolul empatiei în intercomunicare și a calităților personalității clinicianului necesare într-o examinare competentă, eficientă. Structurarea dinamică a dialogului cu pacientul, se axează pe cele 5 etape, propuse de către Christopher Shea. De asemeni, se acordă importanță comportamentului non verbal, activității motorii și limbajului în examinarea psihică.
Anamneza sistemică este prezentată prin prisma modelului bio-psiho-social avansat de George Engel, permițându-se identificarea sistemului psihologic dual, familial, de grup, societal, existențial al bolnavului.
În partea a III-a, ni se propun modalitățile de desfășurare a examenului psihic în funcție de nosografia psihiatrică. Capitolul este ilustrat printr-o adecvată și instructivă cazuistică personală, reflectând vasta experiență a practicianului clinician, Rodica Jeican. Examenul psihic cu pacienții rezistenți oferă strategii adecvate și de succes pentru deblocarea negativismului, a non complianței a celor investigați.
Lucrarea Examenul psihic este o sinteză bogată, valoroasă, a datelor clinice existente din literatura de specialitate, fiind argumentată științific de o bibliografie reprezentativă.
Prof. univ. dr. Mircea Alexandru Birț
Laureat al Premiului „Gh. Marinescu” al Academiei Române