Jurnale 2 (1986-1995)

Jurnale 2 (1986-1995)
Pret: 
65,00 lei
TVA Inclus
În stoc (2 buc.)
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2018
Nr. pagini: 
450
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-17-1315-8

 Ediţie critică şi prefaţă de Aurel Sasu

 

     „În 1982, Valeriu Anania se retrage în singurătatea de la Văratec, unde fostul Episcop militar, Partenie Ciopron, îi oferise, cu ceva timp în urmă, un apartament de două camere pe costişa dealului, tocmai la marginea pădurii. Gândul aşezării scriitorului într-o mănăstire era mult mai vechi (încercase, fără să se poată hotărî, la Cheia, Căldăruşani, Cernica şi Agapia). În final, îndrăgostit de geografia Văratecului, îşi fixează aici, pentru un deceniu, domiciliul, împărţind, academic, sihăstria cu mari doamne ale literaturii române, obişnuite ale locului (Valeria şi Profira Sadoveanu, Ştefana Velisar Teodoreanu, Zoe Dumitrescu-Buşulenga şi Cornelia Pillat), într-un inedit cenaclu intim de lecturi, comentarii şi audiţii muzicale. A fost perioada cea mai fertilă din biografia autorului, după anii mulţi dedicaţi administraţiei la Arhiepiscopia Misionară Ortodoxă Română din America şi Canada (1965–1976). (…)

     Cu volumul II din Jurnale (1986–1995) au fost transcrise ultimele carnete manuscrise din Arhiva de la Nicula. Vor mai fi fost şi altele, pierdute, probabil, înstrăinate ori sustrase, greu de spus! Aşa cum greu de acceptat este şi ideea întreruperii subite a însemnărilor zilnice după trei decenii de practică neîntreruptă (câteva mari evenimente, care au marcat istoria Arhiepiscopiei, după 1995, îndreptăţeau acelaşi exerciţiu al scrisului cotidian!).”

 

                                                                                                                                                   Aurel Sasu

De aceeași autori...

Procesele verbale de interogator: iunie 1958 – mai 1959

    „Pierderea noţiunii de timp, trupul ridicat în răngi, bătaia cu vergele, urletul durerii, omul zdrobit şi icoana încătuşatului aureolat de răni nu se află în Procesele verbale de interogator. Aici se află doar proba documentar-brutală, copleşitoare şi indeniabilă a mărturiilor de suflet şi a vieţii rostite din Memorii, un argument în plus că niciodată nu eşti îndeajuns de disperat ca să te poţi salva.

+ info
Jurnale 1 (1965-1985)

 Ediţie critică de Aurel Sasu

 

+ info

De la aceeași editură...

Transilvania, tărâmul de dincolo de păduri. Fapte, personaje și plăsmuiri

Volumul de față, scris și publicat în 1888 de o autoare din lumea anglo-saxonă, mai precis de scoțianca Emily Gerard, reprezintă, în primul rând, o nouă mărturie din seria „cum îi văd străinii pe români”. Dincolo de caracterul său de fotografie a unei epoci, cartea oferă publicului românesc actual prilejul descoperirii unei scriitoare talentate, care îmbină o mare curiozitate a spiritului, un simț rafinat al observației și un umor subtil, deși uneori caustic.

+ info
Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea.

+ info
Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
  •  
  • 1 of 38