Lucrarea Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat nu se adresează doar elevilor de liceu, care studiază această disciplină obligatorie, indiferent de filieră şi profil, ci şi cadrelor didactice care predau limba şi literatura română, deoarece răspunde unor aşteptări diverse.
Cele cinci capitole sunt dedicate, cronologic, Perioadei Paşoptiste, Epocii Marilor Clasici, Perioadei Antebelice, Perioadei Interbelice şi Perioadei Postbelice, iar, în cadrul fiecărui capitol, criteriul secundar de încadrare este apartenenţa operelor sau a scriitorilor la un curent literar (clasicismul, romantismul, neoromantismul, simbolismul, modernismul, tradiţionalismul, avangarda, neomodernismul, postmodernismul) sau o specie literară (povestire, basm, nuvelă, roman, comedie, dramă, parabolă dramatică). Criteriul cronologic al cărţii pune în lumină, din acest punct de vedere, şi problema evoluţiei acestor specii literare, prevăzută a se studia în programă.
Ca noutate absolută, cartea prezintă, pentru conceptele operaţionale mai complexe, secvenţe explicative ataşate imediat la sfârşitul eseurilor, ca anexe sau extrase de dicţionar (filosofic, literar, mitologic, cultural), nu la sfârşitul lucrării, fapt ce facilitează pregătirea de specialitate, de nivel superior.