1 DECEMBRIE 1918

1 DECEMBRIE 1918
DECEMBER 1, 1918
Autori: 
Pret: 
90,00 lei (-12,50%)
78,75 lei
TVA Inclus
În stoc furnizor
Domeniul: 
Istorie, istoria artei & fotografie
Editura: 
MEGA
An aparitie: 
2020
Nr. pagini: 
395
Format: 
B5
ISBN: 
9786060202578

„În ceea ce privește concepția, metoda și structura volumului, trebuie să punctez, în primul rând, că ideea de bază constă în surprinderea zilei de 1 Decembrie 1918 în toate dimensiunile sale. Spre deosebire de alte lucrări care abordează Unirea Transilvaniei, dar unde preocuparea majoră este de contextualizare a evenimentului, de încadrare a lui într-un proces istoric adesea prea amplu determinat, rezultând, în medie, un conținut de 95% evenimente conexe și doar 5% informații despre 1 Decembrie, în prezentul volum raportul este invers. Desigur, nu am ignorat contextualizarea, însă am plasat-o la nivelul secundar, al fiecărei mici realități, al fiecăruia dintre elementele care compun tabloul zilei de 1 Decembrie. M-a interesat o prezentare cât mai completă a acestei zile şi doar a ei, așa cum nu s-a mai realizat până acum. Structura este una simfonică, cu un început și un final în tempo rapid, în timp ce părțile de mijloc permit variațiuni lente ale temei de bază. Am dorit o abordare cât mai problematizată a subiectului, cum de asemenea nu s-a mai realizat. Am căutat, deopotrivă, să scot în evidență și să discut informații mai puțin cunoscute și să trec rapid peste cele în general cunoscute, fără a le omite însă total, pentru a nu afecta capacitatea conținutului ca întreg de a sintetiza toată informația evenimentului de la 1 Decembrie 1918. Am insistat pe imaginea zilei, cu aspectele care pot fi reconstituite, astfel încât prezentul volum să poată deveni un instrument util de lucru pentru cei care ar dori să facă ilustrație, film documentar și artistic, ori reenactment istoric. Am încercat să creez un conținut interesant și pentru cititorul avizat și pentru cel mai puțin familiarizat cu subiectul. Sper să fie util și pentru cei care străbat o astfel de carte cu pixul în mână, și pentru cei care o frunzăresc.” (din „Cuvânt-înainte”)

 

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

HOREZU CERAMICS. CRAFTSMANSHIP AND SYMBOLS OF A UNESCO HERITAGE ELEMENT

Horezu, county of Vâlcea, produces one of the most beautiful and refined ceramics in Romania. The traditional elements, the old shapes and the motifs preserved over the years, with the help from the knowledge and specific techniques, convert the ceramics here into objects of art and civilization. Since December 2012, the traditional Horezu ceramics, along with the techniques associated, has been included in the UNESCO Representative List of the Intangible Cultural Heritage Elements of Humanity.

+ info
ICONOSTASUL ÎN TRANSILVANIA ISTORIE, ARTĂ ȘI TEOLOGIE (CCA. 1400 - 1650)

„Autorul, de formație cleric, tinde să subsumeze caracterul național al artei religioase românești din Transilvania și din Principate caracterului universal al artei bisericești răsăritene, ceea ce, până la un punct, este perfect sustenabil. Remarcăm concluziile pertinente ale autorului, rezultate de pe urma unor analize și studii teoretice din bibliografia universală și românească, dar și ca rezultat al propriilor cercetări de teren. Adesea, aspecte rămase în suspensie sau neobservate de predecesori ajung să fie relevate pentru prima oară în această lucrare.

+ info
OPINIE, PRUDENŢĂ ŞI CENZURĂ. FILMUL DE ACTUALITATE ÎN ROMÂNIA COMUNISTĂ (1965–1989)

   În perioada 1965–1989 s-au produs în România circa 550 de filme, dintre care ceva mai mult de jumătate sunt cunoscute drept „filme de actualitate”. Potrivit definiţiei oficiale, redactată în 1968 în urma şedinţei Comisiei Ideologice din 23 mai, unde Nicolae Ceauşescu şi Paul Niculescu‑Mizil s-au întâlnit cu cineaştii, acest tip de film este „inspirat din diferite zone şi aspecte ale realităţii”.

+ info
TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ SUB REFLECTOR. DIVERTISMENT, PROPAGANDĂ ŞI IDEOLOGIE ÎN REPUBLICA SOCIALISTĂ ROMÂNIA ÎN PERIOADA ANILOR ’70

   Încă de la începuturile sale, în anul 1956, Televiziunea Română a fost unul dintre instrumentele prin care vocea autorităţilor comuniste s-a făcut auzită – atât la propriu, cât şi la figurat –, având ca rol primordial propagarea ideologiei comuniste.

+ info
  •  
  • 1 of 27