Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat

Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat
Autori: 
Cuprins: 
Pret: 
39,00 lei (-13,84%)
33,60 lei
TVA Inclus
În stoc (2 buc.)
Domeniul: 
Filologie
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2021
Nr. pagini: 
440
Format: 
B5
ISBN: 
978-606-17-1808-5

   Lucrarea Eseuri de literatură română. Ghid de studiu individual pentru bacalaureat nu se adresează doar elevilor de liceu, care studiază această disciplină obligatorie, indiferent de filieră şi profil, ci şi cadrelor didactice care predau limba şi literatura română, deoarece răspunde unor aşteptări diverse.

Cele cinci capitole sunt dedicate, cronologic, Perioadei Paşoptiste, Epocii Marilor Clasici, Perioadei Antebelice, Perioadei Interbelice şi Perioadei Postbelice, iar, în cadrul fiecărui capitol, criteriul secundar de încadrare este apartenenţa operelor sau a scriitorilor la un curent literar (clasicismul, romantismul, neoromantismul, simbolismul, modernismul, tradiţionalismul, avangarda, neomodernismul, postmodernismul) sau o specie literară (povestire, basm, nuvelă, roman, comedie, dramă, parabolă dramatică). Criteriul cronologic al cărţii pune în lumină, din acest punct de vedere, şi problema evoluţiei acestor specii literare, prevăzută a se studia în programă.

Ca noutate absolută, cartea prezintă, pentru conceptele operaţionale mai complexe, secvenţe explicative ataşate imediat la sfârşitul eseurilor, ca anexe sau extrase de dicţionar (filosofic, literar, mitologic, cultural), nu la sfârşitul lucrării, fapt ce facilitează pregătirea de specialitate, de nivel superior.

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Transilvania, tărâmul de dincolo de păduri. Fapte, personaje și plăsmuiri

Volumul de față, scris și publicat în 1888 de o autoare din lumea anglo-saxonă, mai precis de scoțianca Emily Gerard, reprezintă, în primul rând, o nouă mărturie din seria „cum îi văd străinii pe români”. Dincolo de caracterul său de fotografie a unei epoci, cartea oferă publicului românesc actual prilejul descoperirii unei scriitoare talentate, care îmbină o mare curiozitate a spiritului, un simț rafinat al observației și un umor subtil, deși uneori caustic.

+ info
Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea.

+ info
Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
  •  
  • 1 of 38