Bani de la Hitler (Mozaic estival)

Bani de la Hitler (Mozaic estival)
Pret: 
42,00 lei (-12,50%)
36,75 lei
TVA Inclus
În stoc (1 buc.)
Domeniul: 
Beletristică
Editura: 
Casa Cartii de Stiinta
An aparitie: 
2019
Nr. pagini: 
256
Format: 
A5
ISBN: 
978-606-17-1735-4

Premiul Magnesia Litera, 2019

Premiul pentru Literatură Usedom, 2011

Premiul Georg Dehio, 2012

 

Șase capitole, șase încercări de a se întoarce acasă, la locul copilăriei fericite dinaintea războiului a Gitei Lauschmann, a cărei familie a aflat despre moștenirea lor evreiască doar când au fost târâți în lagărele de concentrare. Prima încercare deschide al doilea și cel mai lung act postbelic al tragediei istorice: sătenii încearcă, prin confiscarea proprietăților și terenurilor familiei Gitei, să scape de cei doi copii care s-au întors din lagăr. Ei reușesc să-l omoare și să-l îngroape pe băiat, dar Gita supraviețuiește. Umbra sumbră a crimei și a furtului nedrept îi apropie pe săteni. Când, șaizeci de ani mai târziu, Gita reapare într-o vară, ei sunt speriați și refuză să o accepte ca fiind una de-a lor, chiar dacă ea nu intenționează să-și recupereze proprietatea, ci doar caută o expresie simbolică a dreptății pentru tatăl ei. Cele cinci reveniri văratice îi arată Gitei cât de greu este să recunoști vinovăția săvârșirii unei crime, mai ales atunci când un sat întreg a fost părtaș.

O poveste extrem de intensă, întunecată, care atinge adâncurile unei drame antice.

Juriul Premiului Magnesia Litera

De aceeași autori...

De la aceeași editură...

Transilvania, tărâmul de dincolo de păduri. Fapte, personaje și plăsmuiri

Volumul de față, scris și publicat în 1888 de o autoare din lumea anglo-saxonă, mai precis de scoțianca Emily Gerard, reprezintă, în primul rând, o nouă mărturie din seria „cum îi văd străinii pe români”. Dincolo de caracterul său de fotografie a unei epoci, cartea oferă publicului românesc actual prilejul descoperirii unei scriitoare talentate, care îmbină o mare curiozitate a spiritului, un simț rafinat al observației și un umor subtil, deși uneori caustic.

+ info
Păsărarul din Vilnius. Józef Mackiewicz – scriitor anticomunist

   Włodzimierz Bolecki (1952) – istoric, teoretician, critic literar, editor. Autor de studii literare, consacrate, printre altele, creației lui W. Berent, W. Gombrowicz, G. Herling-Grudziński, J. Mackiewicz, Cz. Miłosz, B. Schulz, A. Wat, S. I. Witkiewicz; de asemenea, a pregătit antologii tematice de versuri (M. Pawlikowska-Jasnorzewska, B. Leśmian, Cz. Miłosz), precum și antologia liricii de dragoste A urzi iubirea.

+ info
Solidaritatea, „taraba comunistă” și puțină filozofie

Cartea profesorului de filozofie politică Zbigniew Stawrowski vine în completarea unei perspective istoriografice aproape unilaterale, propunând separarea „fenomenului Solidaritatea” în două etape, cea a primei Solidarități, când în Polonia s-a creat o comuniune în jurul unor valori asumate de mare parte a populației, respectiv cea a acaparării mișcării de către „politicieni”, precum Lech Wałęsa, care a și devenit primul președinte democrat al statului polonez.

+ info
  •  
  • 1 of 38